200x200

Єдина Країна! Единая Страна!
Menu
Menu
Menu
Menu
Menu
Menu
Menu
Menu
Menu
Menu
Menu
Menu
Menu
Menu
Menu
Menu
Menu
Menu
Menu
Menu
Menu
Menu
Menu
Головна » 2020 » Травень » 9 » ПАМ’ЯТЬ ТА ШАНА НАШИМ ВЕТЕРАНАМ
09:24
ПАМ’ЯТЬ ТА ШАНА НАШИМ ВЕТЕРАНАМ

Колектив Арбузинського професійного аграрного ліцею щиро вітає всіх зі СВЯТОМ ПАМ’ЯТІ ТА ПРИМИРЕННЯ І ДНЕМ ПЕРЕМОГИ НАД НАЦИЗМОМ У ДРУГІЙ СВІТОВІЙ ВІЙНІ. Ми з вдячністю та гордістю згадуємо своїх колег-ветеранів, які присвятили життя навчанню та вихованню молоді. Це Скок Іван Юхимович, Нестеров Микола Дмитрович, Матусевич Павло Федосійович, Тесля Іван Гаврилович та інші.

Першим директором нашого навчального закладу був Скок Іван Юхимович.

Скок Іван Юхимович народився 19 лютого 1918 року в селі Арбузинка. Після закінчення Воронезького авіаційного училища Іван Юхимович став кадровим військовим. З 1938 по 1945 роки служив у різних авіаційних підрозділах, у тому числі і в 80-му бомбардувальному авіаційному полку 1 повітряної армії. Брав участь у фінській війні 1939-1940 рр.

З перших днів війни Іван Юхимович служив на Крайній Півночі. Маючи спеціальність авіамеханіка, він забезпечував справність бойових машин. В умовах Заполяр'я, де майже півроку тягнеться полярна ніч, де не працюють магнітні компаси, де морози вимірюються не в один десяток градусів, працювати, а тим більше воювати, було дуже важко. Примерзали руки до металу, не раз обмороженими руками ремонтували машини. Та й ночувати часто доводилось на снігу. Але всі розуміли, що йде війна, війна не на життя, а на смерть.

Батьківщина довірила їм важливе завдання: обороняти стратегічно важливі міста ‒ Мурманськ і Архангельськ. Саме ці два порти зв'язували Радянський Союз з країнами Заходу. Фашисти вели посилене бомбардування північних міст, будь-якою ціною намагалися знищити цю артерію зв'язку.

Як найдорожчу реліквію, зберігав ветеран фотографію своїх друзів-побратимів, які загинули у жорстоких боях у небі Заполяр'я. Тепер вона займає почесне місце в музеї Казанського авіаційного з'єднання.

За мужність і героїзм старший лейтенант Іван Скок нагороджений орденами Вітчизняної війни другого ступеня, медалями «За боевые заслуги», «За оборону Советского Заполярья», «За победу над Германией».

  

Після закінчення війни Іван Юхимович Скок демобілізувався. Мріяв поїхати працювати у місто, але в районі не вистачало грамотних спеціалістів, тому залишився в Арбузинці. Спочатку працював начальником мобілізаційного відділу ‒ була така посада при райвиконкомі. Потім, з 1946 по 1949 рр. - секретарем райвиконкому. Був заступником голови райвиконкому та другим секретарем райкому партії. В 1957 році нагороджений орденом «Знак Почета». Йому довелось організовувати в районі професійно-технічне училище і тривалий час очолювати його на посаді директора. Одинадцять років навчав Іван Юхимович Скок молодь сільськогосподарським професіям, всі сили, вміння та знання віддавав підростаючому поколінню, справі виховання кадрів для сільського господарства нашого району, області.

Пам’ять про Скока Івана Юхимовича назавжди залишиться у наших серцях.

Переглядів: 688 | Додав: Mells_24_08 | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: