Головна » Файли » Методична скарбничка |
[ Викачати з сервера (100.1 Kb) ] | 06.05.2016, 10:52 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Професія: Лаборант хіміко-бактеріологічного аналізу 3-го розряду Предмет: Основи мікробіології
Тема програми: Перетворення мікроорганізмами сполук вуглецю. Тема уроку: Приготування та вивчення препаратів для мікроскопування (дріжджів, молочнокислих та маслянокислих бактерій). Мета роботи:
Методична мета: закріплення теоретичного матеріалу шляхом виконання практичного завдання. Міжпредметні зв’язки: спеціальна технологія, матеріалознавство, біологія, охорона праці, виробниче навчання. Тип уроку: Урок закріплення та формування вмінь і навичок учнів на практиці. Вид уроку: лабораторно-практична робота. КМЗ уроку: ПК, презентація, текстові завдання, учнівські повідомлення-презентації, роздатковий матеріал, ілюстративний матеріал, завдання на картках, контрольні запитання; МТБ: лоток, предметне скло, покривне скло, промивалка, бактеріологічна петля, спиртівка, пробірки з культурами мікроорганізмів, фільтрувальний папір, мікроскоп, барвники (метиленовий синій, фуксин), спирт, розчин Люголя. Методи навчання: навчально-дослідницький. Тривалість роботи – 2 години. Хід уроку: І. Організаційна частина 1. Перевірка наявності учнів на уроці. ІІ. Вступний інструктаж.
Розпочинаємо лабораторно-практичну роботу. Давайте пригадаємо, яку тему програми предмета «Основи мікробіології» ми вивчаємо?
Що називають бродінням? (це безкисневий процес розкладу вуглеводів з утворенням вуглекислого газу, води та інших речовин) Які типи бродінь ви знаєте? (спиртове, молочнокисле, маслянокисле та ін..) Які мікроорганізми є збудниками цих бродінь? (дріжджі, молочнокислі, маслянокислі, оцтовокислі бактерії) Як використовуються процеси бродіння у практичній діяльності людини?(для випікання хліба, у виробництві пива, вина, квашенні овочів, силосуванні кормів, у виробництві кисломолочних продуктів, твердих сирів) Для того, щоб ви, як майбутні лаборанти краще ознайомилися зі збудниками процесів бродіння, ми сьогодні приготуємо препарати цих мікроорганізмів і вивчимо особливості їх будови. Тема сьогоднішнього уроку: Приготування та вивчення препаратів для мікроскопування (дріжджів, молочнокислих та маслянокислих бактерій). Мета нашої ЛПР - закріпити набуті теоретичні знання про збудників різних видів бродінь та удосконалити вміння готувати препарати для мікроскопування.
Для того, щоб перевірити і закріпити ваші теоретичні знання, виконаємо наступні завдання.
Який відомий вчений довів і обґрунтував біологічну природу процесів бродіння? А) Луї Пастер; Б) Роберт Кох; В) Ілля Мечников Яку назву мають мікроорганізми, що живуть в безповітряному середовищі? А) аероби; Б) анаероби; В) факультативні анаероби. Збудниками спиртового бродіння є: А) маслянокислі бактерії; Б) плісеневі гриби; В) дріжджі, мукорові гриби, деякі бактерії Кулясті молочнокислі бактерії, з’єднані в короткі ланцюжки мають назву: А) молочний стрептокок; Б) сирна паличка; В) ацидофільна паличка. Дріжджі за типом дихання відносяться до групи: А) аеробів; Б) анаеробів; В) факультативних анаеробів Що утворюється в процесі окислення етилового спирту за допомогою оцтовокислих бактерій? А) оцет; Б) ацетон; В) лимонна кислота.
Оцтовокисле бродіння використовується для промислового виробництва….(оцту). Виробничі дріжджі поділяють на такі види…(хлібопекарські, пивні, кормові, спиртові) В результаті лимоннокислого бродіння утворюється…(лимонна кислота) Маслянокислі бактерії утворюють спори, тому вони мають форму…(тенісної ракетки чи веретена)
Пропоную учням по черзі обрати картинку з продуктом і віднести її до того виду мікроорганізмів, завдяки якому одержують даний продукт. (дріжджі –пиво, вино, хліб, гліцерин,спирт; молочнокислі бактерії – просто кваша, ряжанка, йогурт, квашені овочі, силос, сир; маслянокислі бактерії – масляна кислота, солодощі і парфуми; оцтовокислі бактерії – оцет, оцтова кислота)
Порядок виконання роботи:
Перш за все ми повинні визначитися, який нам потрібен буде лабораторний посуд, інструменти і матеріали (лоток, предметне скло, покривне скло, промивалка, бактеріологічна петля, спиртівка, пробірки з культурами мікроорганізмів, фільтрувальний папір, мікроскоп, барвники, спирт, розчин Люголя).
Перед тим як почати нашу роботу з приготування препаратів, що ми ще повинні повторити? (учні: правила роботи в мікробіологічній лабораторії і техніку безпеки) Правила роботи в мікробіологічній лабораторії і техніка безпеки
Показ прийомів викладачем: Дослідження мікроорганізмів проводять або у живому або ж у фіксованому забарвленому стані. Живі препарати використовуються для вивчення розмірів, форми, структури, рухливості, характеру розмноження, утворення спор тощо. Для того, щоб добре роздивитись форму багатьох, особливо дрібних та слабко забарвлених мікроорганізмів, їх необхідно пофарбувати. Для цього використовують фіксовані забарвлені препарати. На сьогоднішньому уроці ми приготуємо живі препарати маслянокислих бактерій та забарвлені препарати дріжджів і молочнокислих бактерій. І почнемо ми з приготування фіксованих забарвлених препаратів культури дріжджів і молочнокислих бактерій Фіксовані забарвлені препарати готують у декілька етапів:
Демонстрація відеоролика (2 хв) При роботі з чистими культурами одного виду мікроорганізмів важливо не допустити їх забруднення іншими мікробами. Щоб не заразити чисті культури сторонніми мікроорганізмами, при виготовленні препаратів необхідно дотримуватись стерильності та чіткої послідовності дій на етапі виготовлення мазка. 1-й етап – виготовлення мазка (демонстрація) 1. Запалити спиртовий пальник. Приготувати чисте предметне скло (попередньо знежирене за допомогою спирту). 2. Пробірку з культурою мікроорганізмів взяти в ліву руку. 3. У праву руку взяти бактеріологічну петлю і прожарити її у верхній частині полум’я пальника. Металеву частину держака повільно пронести через вогонь два-три рази. 4. Не випускаючи петлі, мізинцем і безіменним пальцем правої руки витягнути ватну пробку з пробірки. 5. Край відкритої пробірки пронести через полум’я пальника. 6. Ввести в пробірку стерильну петлю, охолодити її, торкаючись внутрішньої поверхні пробірки, а потім взяти петлею невелику кількість мікробної маси. 7. Шийку пробірки і ватну пробку провести через верхню частину полум’я пальника і закрити пробірку пробкою. 8. Пробірку поставити в штатив, а петлею нанести на чисте предметне скло досліджувану культуру мікроорганізмів і розподілити рівномірно на площі 1-4 см2, зробивши якомога тонший мазок. 9. Залишки бактерій на петлі обпалити в полум’ї пальника.
Наступний етап приготування препарату – це висушування. 2-й етап - висушування 10. Виготовлений препарат висушити, тримаючи скло високо над полум’ям (або при кімнатній температурі) 3-й етап – фіксація З якою метою проводиться фіксація препаратів? (фіксація дає можливість швидко вбити мікроорганізми, міцно прикріпити їх до скла і добре профарбувати) Які види фіксації вам відомі? (термічна і хімічна фіксація) 11. Зафіксувати препарат, тобто вбити мікроорганізми і забезпечити їх прилипання до поверхні скла. Для цього скло з препаратом дріжджів провести тричі через верхню частину полум’я пальника (тобто провести термічну фіксацію). А на препарат з молочнокислими бактеріями нанести на 5-7 хвилин етиловий спирт (провести хімічну фіксацію).
4-й етап – забарвлення (простий метод) Які розрізняють методи фарбування бактерій? ( прості і складні методи) 12. Фіксований препарат залити кількома краплями барвника. Препарат дріжджів - фуксином, молочнокислі бактерії – метиленовим синім. Розподілити барвник по всій поверхні мазка. Фарбувати препарат фуксином протягом 1-2 хв, метиленовою синькою – 5 хв. Потім фарбу злити, препарат добре промити дистильованою водою. Скло з країв протерти фільтрувальним папером, препарат висушити при кімнатній температурі.
5-й етап - проведення мікроскопії Виготовлені препарати дріжджів і молочнокислих бактерій розглянути спочатку при малому збільшенні мікроскопа (об’єктив *8). Потім нанести на препарат краплю імерсійної олії і розглянути препарат під великим збільшенням мікроскопа (об’єктив *90). Знайти брунькотвірні овальні клітини дріжджів та кулясті чи паличкоподібні клітини молочнокислих бактерій.
Закріплення. На слайді ви бачите неправильну послідовність виготовлення препарату, розташуйте всі етапи відповідно до методики.
Приготування препарату культури маслянокислих бактерій. Культуру маслянокислих бактерій ми будемо досліджувати у живому стані. Які ви знаєте способи приготування живих препаратів мікроорганізмів? (роздавлена крапля, висяча крапля) Для того, щоб виготовити препарат з культури маслянокислих бактерій ми застосуємо спосіб «роздавлена крапля»
Так як наша робота пов’язана з технікою мікроскопування, ми повинні згадати порядок роботи з світловим мікроскопом. У вас на партах знаходиться текст про порядок роботи зі світловим мікроскопом, але в ньому не вистачає деяких слів, вставте їх. Порядок роботи зі світловим мікроскопом.
Бажаю вам успіху та натхнення в досягненні поставленої мети і пам’ятайте, що: «Єдиний шлях,що веде до знань- це діяльність».Так сказав Джордж Бернард Шоу.
ІІІ. Поточний інструктаж.
- готовності учнів до виконання роботи; - якості виконання роботи; - дотримання учнями правил з техніки безпеки; - організацію учнями своїх робочих місць; - раціональне використання учнями матеріалів та часу.
ІV. Заключний інструктаж.
Основи мікробіології 3 розряд Тестовий контроль по темі: «Перетворення мікроорганізмами сполук вуглецю (бродіння)»
І рівень ( 3 бали)
ІІ рівень ( 3 бали) Оберіть правильну відповідь.
А) дихання мікроорганізмів в умовах доступу кисню;
В) фотосинтезу у бактерій.
А) без доступу повітря; Б) в умовах доступу повітря; В) і при наявності і при відсутності повітря.
А) вуглеводи; Б) білки; В) жири.
А) кишкові палички; Б) дріжджі; В) бактеріофаги.
А) у хлібопекарській промисловості; Б) у кондитерській і парфумерній промисловості; В) у виробництві пива.
А) оцет; Б) ацетон; В) лимонна кислота.
ІІІ рівень (3 бали)
А) Процес квашення овочів відбувається за участю молочнокислих бактерій. Б) Фіксація мазків проводиться для того, щоб висушити препарат. В) Дріжджі використовують в тваринництві як харчовий і кормовий продукт. Г) Спиртовим бродінням називається процес розкладу цукру мікроорганізмами на спирт і вуглекислий газ. Д) Кінцевим продуктом маслянокислого бродіння є молочна кислота. Е) Маслянокислі бактерії можуть викликати псування картоплі, овочів, спучування сирів, консервів, зволоження борошна.
Запропонуйте вирішення проблемних ситуацій.
Основи мікробіології 3 розряд Інструкційна картка ЛПР №3
Тема уроку: Приготування та вивчення препаратів для мікроскопування (дріжджів, молочнокислих та маслянокислих бактерій)
Лабораторний посуд, інструменти і матеріали: лоток, предметне скло, покривне скло, промивалка, бактеріологічна петля, спиртівка, пробірки з культурами мікроорганізмів, фільтрувальний папір, мікроскоп, барвники, спирт, розчин Люголя. Правила роботи в мікробіологічній лабораторії і техніка безпеки:
Порядок виконання роботи:
Додаток 1
Критерії оцінювання ЛПР №3
Порядок роботи зі світловим мікроскопом
| ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Переглядів: 10237 | Завантажень: 36 | |
Всього коментарів: 0 | |